Blog / Een tweede leven

Wat als je jarenlang niet begrepen wordt

07 april 2025

Individuen, en vooral hoogbegaafde mensen, kunnen sterk reageren op teleurstellingen en falen, vooral wanneer ze hoge verwachtingen van zichzelf hebben. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie, uitputting of zelfs burn-out, en vaak ook tot fysieke en emotionele terugtrekking. Hoogbegaafde mensen worstelen vaak met het gevoel niet begrepen te worden, wat de intensiteit van hun mentale uitputting versterkt.

Net zoals personage Baldwin

In dit licht is de roman "Een tweede leven" van R.C. Sherriff een sprekend voorbeeld van deze gevoelens. In een fragment voelt hoofdrolspeler Baldwin zich eenzaam in zijn zoektocht naar begrip en heeft hij moeite met oppervlakkige sociale interacties, kenmerkend voor hoogbegaafde mensen. Baldwin toont zich intens intellectueel gedreven, wat hem vaak in de positie plaatst dat hij moeite heeft met het vinden van aansluiting bij anderen die niet op hetzelfde niveau van denken functioneren. Dit wordt verder versterkt door het feit dat Baldwin een scherp inzicht heeft in zijn eigen situatie en gevoelens, een eigenschap die vaak voorkomt bij hoogbegaafde mensen die diep in hun eigen gedachten en emoties kunnen duiken.

"Ik heb er alleen iets aan als ik praat met mensen die méér weten dan ik! Begrijp je dat niet? Het is… het is een soort eenzaamheid, om maar te blijven doorleiden, dingen over te slaan die ik niet begrijp omdat er niemand is om ze uit te leggen. Het leidt nergens toe." - Baldwin, Een Tweede Leven


Hoogbegaafd: op zoek naar diepgaande interacties

Baldwin observeert de sociale dynamiek rondom zich met opmerkelijke scherpzinnigheid. Hij heeft een duidelijke voorkeur voor introspectie en diepere, betekenisvolle interacties, en voelt zich ongemakkelijk in oppervlakkige of chaotische sociale omgevingen. Dit wijst op zijn wens om verbinding te maken op een dieper niveau, wat vaak moeilijk te realiseren is in de oppervlakkige sociale settings waar veel anderen zich prettig voelen.

Deze observaties en voorkeuren voor diepgaande interacties zijn kenmerkend voor hoogbegaafde mensen, die sociaal en intellectueel vaak anders functioneren dan de meeste anderen, wat hen zowel uniek als soms geïsoleerd maakt.

"Het zou veel plezieriger zijn om gewoon naar de bijeenkomst te gaan en lekker te luisteren, om gewoon iemand uit het publiek te zijn. Maar je weet hoe het gaat, Edie. De wereld bestaat uit onaangename, opdringerige mensen en aardige, teruggetrokken mensen. Als je die twee soorten mengt in een club, gaan de aardige altijd weg en blijven de nare over." - Baldwin, Een Tweede Leven


768x1200

Geschreven door Marieke Eggermont, begeleider voor hoogbegaafden bij Achtenhalf. 
Lees meer over Marieke.