Blog / Waarom onze maatschappij moeilijk is voor introverten en bescheiden mensen

Waarom onze maatschappij moeilijk is voor introverten en bescheiden mensen
Onze samenleving beloont zelfpromotie en zichtbaarheid. Maar wat als je introvert bent of liever bescheiden blijft? Een scherp citaat van Giacomo Leopardi laat zien dat dit probleem al eeuwen bestaat.

De woorden van Leopardi herinneren ons eraan dat wie stil is, niet per definitie niets te zeggen heeft. Introverten en bescheiden mensen hebben vaak juist waardevolle dingen bij te dragen – maar onze maatschappij moet leren om ook dáár oog en oor voor te hebben.

Zelfpromotie als norm

In de moderne maatschappij is succes vaak niet alleen afhankelijk van wat je doet, maar van hoe goed je het weet te verkopen. Mensen die zichzelf krachtig profileren, krijgen aandacht, kansen en lof. Maar wie stil blijft of zijn werk laat spreken, dreigt over het hoofd gezien te worden.

Voor introverten en bescheiden mensen is dit een groot obstakel. Zij voelen zich vaak ongemakkelijk bij zelfpromotie, ook al leveren ze waardevol werk. Toch lijkt de maatschappij meer te luisteren naar wie het hardst roept dan naar wie inhoudelijk iets bijdraagt.

Leopardi zag het al aankomen

Deze tendens is niet nieuw. In de 19e eeuw schreef de Italiaanse filosoof Giacomo Leopardi al het volgende in Gedachten:

"Ik geloof niet, dat ik me vergis als ik zeg dat personen die door iedereen geprezen worden zonder dat ze begonnen zijn zichzelf te prijzen, in onze tijd zeldzaam zijn. Zo groot is het egoïsme en zo groot de haat en de afgunst die de mensen elkaar toedragen, dat het niet voldoende is wanneer je naam wilt maken om alleen maar prijzenswaardige dingen te dóén. Nee, je moet de dingen die je gedaan hebt ook zelf prijzen of iemand zien te vinden – wat op hetzelfde neerkomt – die ze in jouw plaats bij voortduring ophemelt en verheerlijkt, en die ze met luide stem onder de aandacht van het publiek brengt om de mensen zowel door het voorbeeld zelf als door de brutaliteit en volharding zo ver te brengen dat ze een gedeelte van die lofprijzing gaan herhalen."

Leopardi maakt duidelijk dat wie niet luid over zichzelf spreekt, simpelweg niet gehoord wordt. En dat bescheidenheid zelden spontaan beloond wordt.

Bescheidenheid wordt zelden vanzelf beloond

Vandaag is Leopardi’s observatie actueler dan ooit. Denk aan sociale media, persoonlijke merken en influencer-cultuur. Wie zichtbaar is, wordt vaak automatisch als succesvol gezien – los van de inhoud. Daardoor worden mensen die hun waarde níet van de daken schreeuwen, regelmatig over het hoofd gezien.

Voor introverten, die vaak sterk reflectief, creatief of analytisch zijn, is dat pijnlijk. Hun bijdrage is er wel – maar past niet in het luidruchtige decor van onze tijd.

Tijd voor meer ruimte voor stilte en diepgang

Als we een evenwichtiger samenleving willen, moeten we manieren vinden om ook de stemmen te horen die niet schreeuwen. Kwaliteit, integriteit en bescheidenheid verdienen een podium – zelfs als ze dat podium niet zelf opeisen.

 

01 juni 2025

Als we een evenwichtiger samenleving willen, moeten we manieren vinden om ook de stemmen te horen die niet schreeuwen. Kwaliteit, integriteit en bescheidenheid verdienen een podium – zelfs als ze dat podium niet zelf opeisen.


Deel dit bericht